Csíkmaraton / Maratonul Ciucului

Parteneri

Regulament


Regulament al concursului MTB “ Maratonul Ciucului”

Acest regulament a fost întocmit în conformitate cu regulamentul Federației Române de Ciclism aplicabil competițiilor de Mountain Bike și se aplică participanţilor la competitia sportiva Maratonul Ciucului 2022 din 11.09.2022

- Organizatorul evenimentului este Asociaţia Siculus Cycling Club împreună în colaborare cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Asociația Siculus Alpin Club, partener Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Harghita.

Maratonul Ciucului ediția 2022 este un concurs de tip maraton si semimaraton, fiind destinat tuturor bicicliştilor amatori și profesioniști. Cu o noua denumire evenimentul continua sirul concursurilor MTB din Miercurea Ciuc avand aceiasi echipa de organizatori ca si anii precedent, cand in 2019 a fost organizat pe acest traseu Campionatul National.


Condiții de participare


-  Sunt admise biciclete de orice tip  în stare bună de funcţionare. Totuşi, vă recomandăm biciclete de tip mountain-bike.

- Înscrierea participanţilor se poate face prin înregistrare online pe site-ul competiției
 http://mtbmciuc.ro/?&view_page=inscriere sau prin înregistrare la faţa locului sâmbătă 10.09.2022 între orele 17- 21  În conformitate cu regulamentul FRC, NU SE FAC ÎNSCRIERI ÎN ZIUA CONCURSULUI!   - Se acceptă participarea concurenţilor între 14 şi 18 ani numai cu acordul scris al părinţilor sau a tutorelui .
- Participarea la Maratonul Ciucului 2022 se face pe proprie răspundere, în deplina cunoştinţă a aptitudinii de a participa la eveniment, a stării de sănătate fizică şi mentală, precum şi a stării tehnice a echipamentului fiecărui participant

Taxele de înscriere sunt următoarele:
- între 19 iunie - 17 iulie - 85 ron 
- între 18 iulie - 21 august - 100 ron
- între 22 august - 7 septembrie - 150 ron   

*Organizatorul are dreptul de a modifica în orice clipă intervalul înscrierilor și taxa aferentă

- Fiecare participant, indiferent de modul de înscriere, trebuie să semneze la preluarea numărului de concurs, o declaraţie de responsabilitate, prin care îşi asuma riscurile ce pot rezulta din participarea la Maratonul Ciucului 2022, şi orice pagube survenite din orice motiv, inclusiv pierdere sau furt. Este recomandat ca participanţii să dispună de asigurare în caz de accidente valabilă pentru competiţii sportive.


Caracteristici ale competiţiei Maratonul Ciucului


Evenimentul este o competiţie outdoor. Traseele vor fi atât amenajate cât şi neamenajate/neprotejate, se folosesc drumuri publice, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate , Participanţii sunt avertizați că pe parcursul traseului există posibilitatea de a întâlni animale sălbatice sau domestice şi diverse vehicule şi atelaje: atv-uri, căruţe, autovehicule, etc. Toate acestea necesită experienţă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi:

 - orice participant să aibă cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu dificil;
 - orice participant să fie capabil să urce şi să coboare în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile;
 - orice participant să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă alpină;
 - orice participant ar trebui să cunoască regulile de comportament în caz de pericol şi urgenţă în zona montană;
 - orice participant ar trebui sa dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere;
 - orice participant ar trebui să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţilor, mediul şi condiţiile în care se desfasoară acestea;
 - orice participant trebuie să ştie că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viata lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.            
 - orice sportiv sau altă persoană care comite un act de violență verbală sau fizică față de un alt concurent, oficial sau altă persoană, pe timpul competiției, va fi sancționat conform cu prevederile regulamentulul UCI și ale dispozițiilor care guvernează activitatea FRC.


Echipament obligatoriu

 - bicicleta în stare bună de funcţionare, (preferabil special echipată pentru concursuri de Cross Country)
 - cască de protecţie
 - număr (furnizat de organizatori) și cip de cronometraj (furnizat de organizatori). Lipsa acestor articole – obligatorii de a fi purtate pe perioada concursului, start, finish, puncte intermediare, duce la descalificare.


Numere de concurs


 - numerele de concurs vor fi primite în momentul validării înscrierii, după ce participantul a completat şi a semnat formularul de înscriere, declaraţia de responsabilitate şi a plătit contravaloarea taxei de înscriere.
 - numerele de concurs trebuie amplasat și fixat în partea frontală a bicicletei și un număr de concurs prins pe spatele concurențului. Accesul pe traseul concursului va fi permis numai sportivilor care au un număr de concurs prins pe bicicletă.. Logo-urile plasate pe numere trebuie sa fie vizibile. Numerele nu trebuie sa fie tăiate sau modificate sub nici o formă.


 Validare / Briefing / Start


 - validarea înscrierilor va avea loc cu o zi înaintea competiţiei între orele 17:00 – 21:00 și dimineaţa în ziua concursului între orele 8:00 – 9:30 am.

Şedinţa tehnică va avea loc sâmbătă 10 septembrie ora 20.00 , locația va fi anunțată la race office al competiției

Verificarea materialelor va începe cu 30 minute înainte de start. Un briefing, unde se vor transmite eventualele noutăţi şi modificări apărute, va avea loc cu 15 minute înainte de start.


Startul se va da decalat în funcție de categorie:

 - 10:00 – Start Traseu Maraton 70 km
 - 10:15 – Start Traseu Semimaraton 35 km

Startul va fi deschis timp de 15 minute după ora oficială de start, cei care au pierdut startul şi vor
pleca în cursa în aceste 15 minute vor fi cronometraţi în acord cu ora oficială de start.
Participanţii care vor lua startul după acest timp nu vor fi clasaţi.

Concurenţii ambelor categorii vor fi escortati până la ieşirea din oraş cu maşina  oficialilor, startul efectiv se va da din mers la punctul stabilit de organizatori. Este interzisa depăşirea autovehicolului oficial până la starul efectiv a cursei.


Puncte de control


Pe trasee sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanţii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificaţi. Numerele de concurs vor fi notate în ordinea sosirii în fiecare punct de control.


Oprirea / Retragerea din cursa


Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:
  • s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
  • în cazuri excepţionale
  • in cazul in care observă ca participantul nu respectă una dintre regulile prezentului concurs, sau cele ale bunului simţ si fair-play’ului
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv trebuie să informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control,în cazuri excepţionale pe numărul de telefon înscris pe numărul de concurs sau la sosire. Neanunţarea retragerii din cursă va cauza o operaţiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont), pe posibila cheltuiala a participantului implicat.

Retragerea va fi confirmată prin semnătura pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace. Organizatorii vor lua măsuri, în limita posibilităţilor, de recuperare şi transportul participanţilor care au abandonat cursa, la punctual de sosire.


Cronometraj

Cronometrajul se face cu ajutorul unui sistem pe baza de cip de unica folosință, aplicat pe numărul de concurs


Clasamente / Premii

Clasamentele vor fi întocmite pe categorii de vârsta şi sex. Se vor acorda premii primilor trei clasaţi la fiecare categorie. Toţi participantii vor primi un pachet minim de inscriere in cazul in care s-au confirmat.

Premiile si produsele de la tombolă vor fi definite în funcţie de amabilitatea sponsorilor.

Categoriile de vârstă pe diferite categorii sunt:

Traseul lung 70 km Maraton - timp limită 7 ore   
 Masculin: 
     - Elite - cu licentă FRC                                                                   
     - 19-29 - amatori cu sau fara licenta FRC
     - Master 1 (30-39) - amatori si master cu sau fara licenta FRC                                    
     - Master 2 (40-49) - amatori si master cu sau fara licenta FRC
     - Master 3 (50+) - amatori si master cu sau fara licenta FRC   

 Feminin:
     - Elite - cu licentă FRC     
     - 
open - amatori


Traseul 30 km Semimaraton - timp limită 5ore
 Masculin:
     - Cadeti (14-16) - amatori cu sau fara licenta FRC
     - Juniori (17-18) - amatori cu sau fara licenta FRC
     
     - 19-29 - amatori cu sau fara licenta FRC
     - Master 1 (30-39) - amatori si master cu sau fara licenta FRC
     - Master 2 (40-49) - amatori si master cu sau fara licenta FRC
     - Master 3 (50+) - amatori si master cu sau fara licenta FRC   

 Feminin: 
     - 14-18 - amatori cu sau fara licenta FRC
     - 19-29 - amatori cu sau fara licenta FRC
     - 30-39 - amatori si master cu sau fara licenta FRC
     - 40-49 - amatori si master cu sau fara licenta FRC
     - 50+ - amatori si master cu sau fara licenta FRC

Încadrarea în categoria de vârstă se va face în funcţie de vârsta împlinită în decursul anului în curs,indiferent de lună. În cazul în care numărul de înscrieri la o categorie este mai mic de 5 (cinci) această categorie va fi comasată cu o categorie inferioară (sau vecină) de vârstă

Timp limita la CP3 (kilometrul 22) pentru traseul maraton este de 2 ore 30 de minute pentru concurentii din toate categoriile, Concurentii, care nu se incadreaza in timpii limita, vor fi dirijati sa se intoarca la Finish urmarind traseul de 35km. In cazul in care insista sa continue pe traseul de 70km, o vor putea face in afara concursului, pe proprie raspundere după predarea numărului de concurs și a cipului oficialilor de pe traseu.Acești conurenți nu vor fi clasați.

Dupa depasirea timpilor limita se considera maratonul incheiat, organizatorul nu se mai obliga sa ofere  asistenta la puctele de alimentare si pe traseu.

Se vor acorda şi premii speciale, organizatorii îşi rezervă dreptul de a determina criteriile  de acordare a acestor premii


Conservarea naturii

Lăsarea de gunoaie pe parcursul traseelor şi/sau distrugerea deliberată masiva a mediului înconjurător va atrage după sine descalificarea.


Suporteri / Ajutor

Suporterii pot susţine orice competitor cu condiţia să respecte regulile de conduită, indicaţiile autorităţiilor şi/sau ale oficialilor şi să nu împiedice desfaşurarea competiţiei. Pe parcursul traseelor nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepţie făcând cazurile deosebite şi ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile fructele şi alimentele energizante oferite de organizatori pot primii şi alte alimente, lichide.  


Penalizări

 - lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu = descalificare;
 - scurtarea traseului = penalizare sau descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor); -          doping dovedit = descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor);
 - nerespectarea mediului înconjurător = descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor); -          modificarea numărului de concurs = descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor); -          nerespectarea regulilor competiţiei = penalizare sau descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor);
 - comportament nesportiv faţă de alţi participanţi,oficiali, public, alte persoane = descalificare (decizie finala a arbitrului/organizatorilor).

Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării.


Contestații


Orice concurent care consideră ca a fost prejudiciat prin orice fel de acțiune/decizie din timpul concursului poate depune o contestație adresată juriului de concurs după ce el/ea a trecut linia de sosire. Contestația trebuie depusă de un reprezentant al clubului, care trebuie să prezinte contestația în scris, să o semneze şi depună la arbitrul principal în 15 minute de la finalul cursei împreună cu o taxă de 100 lei. Arbitrul principal va depune taxele colectate sub formă de amenzi şi contestații la secretariatul general al FRC, împreună cu raportul de arbitraj.  Contestația asupra rezultatelor trebuie sa fie întocmită în scris şi trebuie să fie semnată şi depusă la 15 minute de la afișarea rezultatelor înregistrate, împreună cu o taxă de 100 lei, conform normelor financiare în vigoare. Taxa va fi returnată în cazul admiterii contestației.  Dacă o contestație este făcută de unul din primii cinci concurenți clasați, ceremonia se decernare a premiilor va fi amânat ă până la luarea unei decizii.  Rezolvarea contestaţiei se va face în 3 ore.


Modificări

Echipa de organizare iși rezervă dreptul de schimbare în detaliu a regulilor și modul de desfășurare a competiției, până la data de   6  sept 2022. Aceste posibile schimbări vor fi publicate pe pagina oficială de internet


IMPORTANT: Prin înscriere, plată şi participare fiecare participant confirmă ca a citit, a înţeles şi a acceptat condiţiile de participare şi aceste reguli, îşi asumă riscurile participării la Siculus Maraton miercurea Ciuc/Csikszereda  şi sunt responsabili pentru propriile acţiuni care ar trebui să ţină cont de circumstanţe relevante ca: trafic, condiţii meteo, schimbarea vremii,echipament.    

Sponsori